[FIN] Cosplay and faking disabilities

cosplay_and_faking_disabilities_zpsnxbfj0wx

Provosoiva otsikko on provorsoiva. *thumbs up*

Paljon puhutaan siitä, mikä on sopivaa cosplayn nimissä..
Voiko lyhyt ihminen cossata pitkää hahmoa, voiko ihonväriä muuttaa hahmouskollisemmaksi tai [lisää haluamasi fyysinen ominaisuus tähän].. mutta voiko vammaton henkilö cosplayata liikuntarajoitteista/pyörätuolissa olevaa hahmoa ja eritoten hankkia/tehdä pyörätuolin[/muun apuvälineen] käyttöön cossia varten?

Aloitetaanpa pyörätuolin määritelmästä: (:D)
Pyörätuoli on liikuntarajoitteisen henkilön liikkumisen tukemisen lääkinnällinen apuväline.

Joten! Onko pyörätuolissa istuvan hahmon cosplayaaminen rohkaistavaa? Miksi olisi, miksi ei olisi..? Ketä se loukkaa ja miten? Mitäpä oikein innokas social justice warrior sanoisi tässä tilanteessa:

Kuule, sä pystyt kävelemään! Et sä tartte sitä tuolia!! Se loukkaa pyörätuolin käyttäjiä, että sellainen, joka sitä ei oikeasti tarvitse, käyttää sitä vaan jonkun cossin takia!! Sä voit kävellä, ne ei!! Ne ei oo valinnu että ne joutuu istuu pyörätuolissa!! Oot täysin ajattelematon, kuinka sä kehtaat!! Viet niiltä hissit ja invapaikat!! Mieti miltä vammaisista tuntuu!!1! >:CCCC

Muutetaanpas ensimmäistä mielikuvaa, joka suurimmalla osalla populaatiosta edelleen tulee mieleen. Pyörätuolin käyttäminen kävelykyvytön.

Invapysäköintipaikkoihin parkkeeramiseen tarvitsee Suomessa lääkärin erikoislausunnolla Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta saatavan henkilökohtaisen invapysäköintiluvan, sellaisen kivan muovisen läpyskan, ja sitä ei kevyein kriteerein saa. Älkää nyt hyvät ihmiset ylipäätään invapaikoille pysäköikö, sillä normaaleja paikkoja on varmasti tarpeeksi ja – jollette tienneet – se on laitonta. Tästä voisi pitää ihan oman saarnan. En usko, että kukaan haluaa conissa riskeerata parkkisakkojen saamista.

Hissit voivat olla ruuhkaisia ilman “ylimääräisiä” pyörätuoleja ihan yleisesti liikuttaessa ihmisten ilmoilla saati sitten conissa. Hissien käyttö on täten todella huono peruste sille, miksi pyörätuolissa olevaa hahmoa ei saisi cossata.

Muut “invapaikat” ja palvelut. Tapahtumissa ja rakennuksissa, joissa tilaisuuksia järjestetään, on lähtökohtaisesti rajallinen määrä pyörätuoleille varattuja paikkoja liikuntarajoitteisten ollessa vähemmistö suhteessa vammattomiin henkilöihin. Mikäli vammattomana ihmisenä cosplayaat hahmoa, jolla on liikunnallisia rajoitteita tavalla tai toisella, olisi sinun syytä välttää hyväksikäyttämästä palveluja, jotka ovat liikuntarajoitteisille tarkoitettuja.

Mutta kun se loukkaa!!1!
Oikeasti? Kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin. ON SE NIIN VÄÄRIN!
Lähtökohtaisesti en usko, että kukaan, joka on sinut liikuntarajoitteensa kanssa, loukkaantuu pyörätuolin käyttämisestä cosplayatessa jollain tapaa liikuntarajoitteista hahmoa. Eniten meteliä tuntuu aiheesta “Saako ominaisuutta X omaavan hahmoa Y cossata” pitävän Social Justice Warriorit/henkilöt, joita asia ei suoraan koske, mutta kun se loukkaa.
[Loukkaantuvatko luonnostaan brunetit hiusten värjäämisestä/peruukin käyttämisestä, huononäköiset silmälasien käyttämisestä jne..? Niin.]

Summa summarum..
Cossatessa pyörätuolissa olevaa hahmoa pyörätuoli on olennainen osa hahmoa – cossissa se on kuitenkin vain suuri proppi, aivan kuten sen toisen hahmon kaksimetrinen hypermega-miekka-ase-systeemi-asia. Lähtökohtaisesti tällaisen hahmon cosplayaamisessa ei ole mitään väärää tai tuomittavaa, kunhan pidät huolen, ettet aiheuta cossaamisellasi ylimääräistä haittaa eli ethän väärinkäytä invalideille tarkoitettuja paikkoja ja palveluja.
Joten ole hyvä ja toteuta itseäsi ja taiteellisia osaamisiasi aivan vapaasti! Mikäli joku haluaa asiasta aiheetta mielensä pahoittaa.. no, heidän ongelmansa :3


Kirjoittaja on aktiivinen pyörätuolin käyttäjä, mikäli se ei jo rivien välistä selväksi tullut.

Keep [t]rolling and feel the hate!
Serenity

Post title photo credit: indrarado via Foter.com / CC BY-NC-SA Modification: added text.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s